© 2018 Nes andelsgård.

Jordskokksuppe!


Vi har en åker med Jordskokk! Jordskokken ble mye brukt før poteten kom til Norge.

I jordskokkåkeren kan alle nye og gamle andelsbønder forsyne seg hele vinteren når det ikke er tele i jorda.


Oppskrift på deilig jordskokksuppe fra NRKs Lise Finkenhagen:

Jordskokksuppe
  • 500 g jordskokker

  • 2 hvitløkfedd

  • 2 sjalottløk eller 1 liten løk

  • 2 ss smør eller olivenolje

  • 1 dl hvitvin (kan sløyfes)

  • 3 dl kyllingkraft

  • 5 dl melk

  • 1 dl fløte eller matfløte

  • salt og kvernet pepper

  • noen dråper sitronsaft

Tilbehør
  • stekt chorizopølse, ev. sprøstekt bacon eller spekeskinke

  • stekte epleterninger og/eller stekte jordskokkskiver

  • hakkede urter som gressløk, persille eller kjørvel

SLIK GJØR DU

Hakk sjalottløk og hvitløk. Skrell og skjær jordskokkene i små biter.

Smelt smøret i en kasserolle, og fres løk og hvitløk over middels varme til løken blir bløt uten å få farge. Tilsett jordskokk og la det surre videre under omrøring i et par minutter. Hell i hvitvinen og kok inn til det meste av væsken har fordampet.

Tilsett kraft, melk og fløte. Kok opp og la suppen koke ved svak varme i cirka 20 minutter, eller til jordskokkene er helt møre. Rør av og til, slik at det ikke fester seg i bunnen.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Server suppen med ønsket topping.

#Jordskokk